Wat is schietsport.


Schietsport is, misschien in tegenstelling tot wat je dacht, een sport van rust en concentratievermogen. Immers, je probeert een zo goed mogelijk resultaat te halen en dat lukt je absoluut niet met machogedrag en grootheidswaanzin.
Op de schietbanen gelden zeer strenge veiligheidseisen, een vuurwapen alléén is niet gevaarlijk, echter een vuurwapen in de handen van een mens wel! De veiligheidsaspecten komen aan bod onder een andere button, hier proberen we globaal uit te leggen wat schietsport op onze vereniging ongeveer inhoud.

Om schietsport te kunnen uitoefenen moet je lid zijn van een schietsportvereniging voor vuurwapens (liefst de onze natuurlijk) tenminste, als je wilt schieten met vuurwapens. Let wel, bij onze vereniging schieten we met vuurwapens en dat is heel wat anders dan een vereniging voor luchtdrukwapens. Om lid te kunnen worden van een schietsportvereniging dien je dan ook 18 jaar of ouder te zijn.

De eerste weken ben je aspirant lid en krijg je schietinstructies van een van onze instructeurs. Er wordt je geleerd hoe om te gaan met de wapens, de munitie, je verantwoordelijkheden en er wordt flink gehamerd op de veiligheid op en rond de baan. Je schiet het eerste half jaar alleen met kleinkaliber (.22) vuurwapens welke door de vereniging beschikbaar worden gesteld.

Na een jaar lidmaatschap en voldoende schietbeurten wordt bekeken of je gedrag, verantwoordelijkheid en prestaties goed genoeg zijn om, als je dat zelf ook wilt, over te gaan op zwaarkaliber vuurwapens. Natuurlijk zijn er ook zwaarkaliber vuurwapens op de vereniging voorhanden die je vrij en kostenloos kunt gebruiken. Alleen de munitie en de kaarten betaal je steeds zelf. Als je schietprestaties dusdanig zijn dat je zou kunnen meedoen aan in- of externe schietwedstrijden dan kun je je daarvoor aanmelden. En dan wordt schietsport pas echt schietsport....

Na 1,5 jaar lid te zijn geweest kun je, pas na akkoord van de vereniging, een eigen wapen aanschaffen. Daarvoor moet je naar het politieburo om een verlof te verkrijgen tot het voorhanden hebben van een vuurwapen en/of munitie. Na een algemene gedragscontrole betreffende je verleden zoals criminaliteit, zware overtredingen of andere zaken waarbij je met justitie in aanraking bent geweest bepaalt de politie of je een verlof toegekend krijgt of niet. Gedurende het bezit van eigen vuurwapens dien je lid te blijven van een schietvereniging. Doe je dat niet dan mag je geen eigen vuurwapens in je bezit hebben en moet je dus alles verkopen of inleveren op het politieburo.

Schietsport beoefen je dus in verenigingsverband en nooit in je uppie. Zodoende heb je altijd te maken met andere mensen, een verenigingsbestuur, baancommandanten en een heleboel andere leden met wie je het heel gezellig kunt hebben.


Je kunt iedere zaterdagmiddag bij ons op de vereniging;


- Serieus met de schietsport bezig zijn of gewoon voor de fun.
- Met klein- en grootkalibervuurwapens schieten.
- Met verenigingswapens of je eigen wapen schieten.
- Gedurende onze openingstijden ongelimiteerd gebruik maken van de beschikbare wapens en banen.
  (geen wacht tijden)
- Kennis opdoen betreffende de schietsport alles wat daar mee samenhangt.
- Andere schutters ontmoeten met wie je van gedachten kunt wisselen.
- Meedoen aan interne competities.
- Eventueel een introduce meenemen.
- Gezellig blijven plakken aan de bar. (Je kunt zelfs je ei kwijt)
- Even een broodje hamburger of wat anders eten.


Je ziet, het is een levendige vereniging met een hoop tevreden leden. Mocht je interesse tonen en denken, dat wil ik ook wel eens proberen, kom dan gerust eens langs of maak een afspraak als je met een groep komt.